Finn fargen som passer degtil ditt nye hjem

FINN FARGEN SOM PASSER DEG

Hva hadde livet vært uten farger? Ganske så kjedelig hvis vi skal være helt ærlige, da farge er en fin måte å uttrykke og formidle følelser på, og kan forsterke et budskap uten engang å måtte si et ord. Tenk deg et rødt skilt, hvite vegger eller en grønn logo. Hva signaliserer det til deg? Selvfølgelig kan det variere fra person til person, men et eksempel kan være at det røde skiltet signaliserer advarsel eller stopp, de hvite veggenes sterilitet og den grønne logoen symboliserer noe som bringer tankene til natur og helse.

Med farger kan du gjøre mye, men det store spørsmålet når det gjelder farge er selvfølgelig hvilken farge som passer deg og hvordan du vet hvilken farge som er riktig for formålet. For å finne ut av alt dette, er det noen ting vi må ordne opp i på forhånd. Blant annet hva forskjellen er mellom kulør og farge, hvilke farger som er hverandres komplementærfarge og hvorfor det er så viktig å bare velge den kulør du liker.


Forskjellen mellom farge og kulør

Kulør og farge - er det virkelig noen forskjell? Er det ikke bare to ord som beskriver det samme? Det er faktisk en forskjell mellom disse ordene når vi snakker om maleri og om å male noe hjemme.
Da er kulør ordet du bruker når du snakker om nyanser og synsinntrykk (det vi ser), og ordet farge brukes når man snakker om egenskapene og selve materialet. La oss forklare det litt nærmere. Du vil male stueveggen med en mørkegrønn nyanse (kulør), men du vil ikke at veggen skal være så blank slik at lyset fra vinduet gir gjenskinn fra fargen på en stygg måte ut i rommet. Men du vil ha en matt finish som fremhever veggen på den måten du vil. Da skal du velge en matt innendørsfarge som har nettopp disse egenskapene. Og her blir forskjellen mellom kulør og farge tydelig.

 imagewg5r.png

Primær- og sekundærfarger

Men hvis vi fortsetter å bruke ordet farge for å beskrive de forskjellige nyanser som finnes, snakker vi også om primære og sekundære farger. Men hva er så primærfarger? Primærfargene kalles ofte grunnfarger og er da røde, blå og gule. De kalles grunnfarger fordi disse tre fargene ikke kan blandes frem, og er også grunnlaget for alle andre farger i fargepaletten. Et eksempel på dette er hvis du blander like mye av primærfargene, og vi får våre sekundærfarger som er lilla, oransje og grønt.

Komplementærfarger i fargehjulet

Det fine med kulører er at det er uendelige nyanser å velge mellom, og at alle kulører har en motsetning som gjør at nyansen skiller seg ut på en fin og velkomponert måte. Her snakker vi om komplementærfarger. Du kan kalle det motsatt pol av en farge, to farger som er lengst unna hverandre i et fargehjulet og dermed bidrar til å understreke hverandre uten at det stikker i øynene eller skaper ubalanse.

For å forstå komplementære farger, må vi forstå hvilke nyanser som er hverandres motsetninger. For å oppnå dette bruker vi et såkalt fargehjul som består av primær- og sekundærfarger i forskjellige nivåer. Tegn en rett linje over fargehjulet for å se hvilke farger som utfyller hverandre og for å finne en god match i fargevalgene du gjør når du for eksempel skal dekorerer ditt nye hjem fra Peab Bolig.

image2my6.pngimage3hs0f.png

 

Hvorfor velge komplementærfarger

Enten du velger nye møbler til hjemmet, finner lekre interiørdetaljer eller velger fargen på dekorative puter, anbefales det å tenke ut fra fargehjulet og komplementære farger.
Ved å velge for eksempel to farger som utfyller hverandre, kan du skape en dynamikk som er lokkende for øyet og hvor fargene bidrar til å fremheve hverandre på en velkomponert måte. Da kan de dekorative putene på sofaen skape en sårt tiltrengt fargeklatt, eller få maleriet ditt med oransje elementer til å skille seg ut mot den mørkeblå veggen. Det handler om å la fargene snakke med hverandre og gi hvert element en kontrast som skaper dynamikk.


Hvordan skal jeg tenke når jeg velger kulør?

Et første skritt er å tenke på hva du vil at kuløren skal gjøre og i hvilken sammenheng.
Hvis du skal male om hjemme, tenk på rommet og hvor eventuelt lysinnslipp vil treffe vegger og møbler. Hvilke farger liker du som passer din stil og personlighet?
Se over rommet og de andre møblene dine, mangler du noe eller kan du se en rød tråd i de fargene du har i dag? Utgå fra fargehjulet for å se hvilke farger du kan utfylle med for å få en velkomponert dynamikk i rommet. Liker du alle slags nyanser og kulører? Da er det bare å fylle rommet med det du liker, det er tross alt du som skal trives og bo i hjemmet.

imagei51xa.png 

 

Tilbake
imagekpmlg.png