1. Innledning
Peab er et nordisk bygg- og anleggsselskap, med kontorer i Sverige, Norge, Finland og Danmark. Hovedkontoret ligger i Förslöv i Skåne, Sverige. I Norge har Peab ca. 1500 medarbeidere og en årlig omsetning på ca. 6,5 milliarder kroner (2024).
Peab baserer sin virksomhetskultur på fire kjerneverdier; Jordnær, Utviklende, Personlig og Pålitelig. I alle deler av virksomheten jobbes det aktivt med disse kjerneverdiene. Sammen med implementerte etiske retningslinjer innebærer dette blant annet at Peab skal opptre med god forretningsetikk og ha fokus på åpenhet og langsiktige relasjoner basert på tillit.
Peabs virksomhet i Norge er fordelt på fire forretningsområder, henholdsvis Bygg, Anlegg, Industri og Eiendomsutvikling. Flere av Peabs virksomheter, som inngår i de ulike forretningsområdene, er omfattet av Åpenhetsloven.
Åpenhetsloven § 5 oppstiller krav om at disse virksomhetene skal offentliggjøre en redegjørelse for de aktsomhetsvurderinger de har gjort, jf. § 4.
Formålet med denne redegjørelsen er å gi allmennheten informasjon om hvordan Peab arbeider for å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet, i leverandørkjeden og hos forretningspartnere.
Peab har valgt å utarbeide én redegjørelse pr. forretningsområde, selv om det enkelte forretningsområdet innbefatter flere virksomheter. Bakgrunnen for dette er at disse virksomhetene langt på vei benytter seg av samme styringssystem, med dertil rutiner og retningslinjer, og fellesfunksjoner, eksempelvis HR, innkjøp, HMS, samt at virksomhetene på flere områder er relativt like innenfor sin kjernevirksomhet. Dette innebærer også at virksomhetene benytter mange av de samme innsatsfaktorene i sine leveranser, og dermed også mange av de samme leverandørene i første ledd.
Peabs aktsomhetsvurderinger gjennomføres i et samarbeid på tvers av de ulike forretningsområdene. Dette gjelder særlig for forretningsområdene Bygg, Anlegg og Industri, hvor antallet leverandører stort, men også til dels overlappende i den forstand at virksomheter innenfor de respektive forretningsområdene benytter flere av de samme leverandørene. I denne prosessen har man samtidig hatt fokus på å sikre at aktsomhetsvurderingene, herunder de prioriteringer som gjøres, er representativ for de virksomhetene som inngår i de ulike forretningsområdene.
Denne redegjørelsen retter seg mot forretningsområdet Eiendomsutvikling, oppdatert for rapporteringsåret 2024.
Redegjørelsen gjelder for Peabs virksomheter innen Eiendomsutvikling med eierandel på mer enn 50 % av aksjene, så langt disse virksomhetene er omfattet av Åpenhetsloven. Videre omfatter redegjørelsen virksomheter som er omfattet av åpenhetsloven hvor Peab eier 50 % av aksjene og samtidig Peab er forretningsfører, såkalt Joint Venture selskaper.
2. Generell beskrivelse av organisering, driftsområde, retningslinjer og rutiner
Organisering
Innen forretningsområdet Eiendomsutvikling har Peab fem virksomheter som omfattes av Åpenhetsloven: Peab Norge Holding AS og datterselskapene Peab Eiendomsutvikling AS Peab Bolig Prosjekt AS,Peab Utbygging AS og Peab Bolig Borgundfjorden AS. Peab Norge Holding AS eies 100 % av Peab AB i Sverige.
I tillegg eier Peab Eiendomsutvikling AS 50 % av aksjene i virksomhetene Majorbygg AS, Hans Haslums Vei Utvikling AS og Klosterfoss Utvikling AS. Dette er selskaper hvor Peab er forretningsfører og som omfattes av Åpenhetsloven.
Peab Norge Holding AS har forretningsadresse i Tromsø. Kjernevirksomheten utøves av datterselskaper. Peab Norge Holding AS er også morselskap til virksomheter innen Peabs forretningsområde Bygg, og det vises derfor også til oppdatert redegjørelse for aktsomhetsvurderinger for forretningsområdet Bygg, https://peab.no/barekraft/apenhetsloven/
Peab Eiendomsutvikling AS og Peab Bolig Prosjekt AS har forretningsadresse på Sollerud i Oslo kommune. Peab Utbygging AS har forretningsadresse i Tromsø.
I 2024 hadde Peabs virksomheter innen eiendoms-/prosjektutvikling i Norge ca. 18 medarbeidere. De omtalte virksomhetene hadde en omsetning på ca. MNOK 520.
Driftsområde
Driftsområde for våre virksomheter er utvikling av bolig- og næringseiendom i Norge. I våre prosjekter er våre virksomheter utbygger/byggherre. Normalt engasjeres Peabs egne virksomheter innen Bygg i en totalentreprise med ansvar for oppføringen av boligene. Når det gjelder salg og oppføring av boliger involveres i tillegg en rekke leverandører og forretningspartnere i verdikjeden.
Forretningsområdet Eiendomsutvikling har sin kjernevirksomhet rettet mot boligutvikling, samt innslag av næringsutvikling.
Virksomhetene Majorbygg AS, Hans Haslums Vei Utvikling AS og Klosterfoss Utvikling AS er såkalte single purpose selskaper, hvor formålet er salg og utvikling av nye boliger. Disse virksomhetene eksisterer i prosjektets levertid og frem til garantitiden er utløpt.
Rutiner/ retningslinjer
Peab konsernet har etiske retningslinjer som gjelder for alle virksomheter i konsernet samt etiske retningslinjer for leverandører. Disse retningslinjene vedtas årlig av styret i Peab AB og er lett tilgjengelig på Peabs hjemmeside (www.peab.no). Retningslinjene er tilgjengelig på norsk og engelsk.
De etiske retningslinjene bygger på FNs Global Compact og dette rammeverkets ti prinsipper på områdene menneskerettigheter, arbeidsliv, miljø og antikorrupsjon, i tillegg til dets underliggende konvensjoner og erklæringer. Prinsippene i retningslinjene er også basert på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, FNs globale mål for bærekraftig utvikling samt ILOs kjernekonvensjoner om rettigheter i arbeidslivet. Peabs retningslinjer er dessuten basert på rettighetene i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP), de allmenne prinsippene i det internasjonale regelverket for menneskerettigheter samt OECDs konvensjon mot bestikkelser og dens anbefalinger.
Helse, arbeidsmiljø og sikkerhet er et opplagt fokusområde i Peab, hvor målet med HMS-arbeidet er å skape en sikker og helsefremmende arbeidsplass for hver enkelt medarbeider. Peab har utarbeidet en egen HMS-policy, som er lett tilgjengelig på Peabs hjemmeside (www.peab.no).
Videre har Peab fokus på inkludering og mangfold. Peabs likebehandlingsplan omhandler Peab-konsernets mål og aktiviteter knyttet til likeverd, likestilling, mangfold og inkludering, og Peabs aktive arbeid mot diskriminering. I tillegg til denne planen finnes det en landsspesifikk Handlingsplan mot diskriminering og krenkende forskjellsbehandling. Opplæring/kurs i likebehandling er en del av det løpende utviklingsarbeidet.
Oppsummert har Peab blant annet følgende retningslinjer og policyer, som er styrende for virksomhetene:
- Etiske retningslinjer
- Etiske retningslinjer for leverandører
- Retningslinjer for varsling
- HMS-policy
- Miljøpolicy
- Retningslinjer for antikorrupsjon
- Likebehandlingsplan
Det er etablert rutiner som særskilt behandler våre plikter etter Åpenhetsloven. Rutinene er forankret hos daglig leder i den respektive virksomhet, og ligger tilgjengelig i virksomhetenes styringssystem, som en ledelsesprosess. Rutinene er basert på OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv:
Rutinene omfatter fordeling av ansvar og arbeidsoppgaver i vår virksomhet, kartlegging og vurdering av negativ påvirkning/skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjeder og forretningsforbindelser, samarbeid om gjenoppretting og erstatning der det er påkrevd, stansing/forebygging av negativ påvirkning/skade, overvåkning av gjennomføring og resultater, samt kommunisering av hvordan påvirkningen er håndtert og behandling av informasjonskrav.
Informasjon om Åpenhetsloven og hvordan Peabs virksomheter jobber med etterlevelse av regelverket, er gjort kjent for egne ansatte på intranett og i egne personalmøter for bestemte grupper. En overordnet beskrivelse av Peabs arbeid med Åpenhetsloven og oppfølging av forretningspartnere er også lett tilgengelig på Peabs hjemmeside (www.peab.no).
Arbeidet med Åpenhetsloven er videre koordinert på bransjenivå og vi bruker NHO Byggenæringens felles løsninger og har tatt utgangspunkt i deres maler i vårt arbeid, se NHO Byggenæringens hjemmeside om Åpenhetsloven.
Tilgang til klagemekanismer/varslingstjeneste
Peab i Norge har en egen varslingstjeneste, som gir alle en mulighet til å rapportere om bekymring, mistanke eller brudd på Peabs etiske retningslinjer. Varslingstjenesten sikrer anonymitet og alle rapporter behandles konfidensielt. Varslingstjenesten er lett tilgjengelig på Peabs hjemmeside (www.peab.no).
3. Overordnet beskrivelse av Peabs innkjøp og leverandørkjede
Peab i Norge utfører et betydelig antall innkjøp av varer og tjenester i løpet av et år. Innkjøpene tilknyttet Eiendomsutvikling er i all hovedsak knyttet til utvikling av byggeprosjekter. Primært dreier det seg om tjenesteinnkjøp i form av arkitekt-/rådgivertjenester og entreprisekontrakter.
For 2024 er det registrert innkjøp fra ca. 4800 leverandører og forretningsforbindelser til Peabs virksomheter i Norge, hvorav ca. 300 leverandører er registrert innenfor forretningsområdet Eiendomsutvikling. Den største andelen av innkjøp som foretas av Eiendomsutvikling (ca. 87%, målt i kroner) er fra Peabs egne virksomheter i konsernet, fortrinnsvis virksomheter innen forretningsområdet Bygg. Øvrige innkjøp fra eksterne leverandører utgjør ca. 13% av registrerte innkjøp.
Forretningsområdet Eiendomsutvikling har etablerte kontraktsmaler og rutiner, som bl.a. omfatter krav til miljø, seriøsitetsbestemmelser, etiske retningslinjer mv. Det jobbes med å bearbeide disse kontraktsmalene, slik at de også retter et større fokus mot krav knyttet til Åpenhetsloven og sikrer rett til informasjon om leverandørers-/underleverandørers vare-/tjenestekjøp.
Vi er imidlertid kjent at med at det i kontraktsmaler for forretningsområdet Bygg stilles krav knyttet til Åpenhetsloven gjennom spesielle kontraktsbestemmelser. Bestemmelsene skal sikre Peabs byggvirksomhet tilgang til deres underleverandørers aktsomhetsvurderinger der de er omfattet av Åpenhetsloven, og informasjon om underleverandørers varekjøp og leverandørkjeder der de ikke er omfattet av loven. Videre er krav til etterlevelse av Peabs etiske retningslinjer for leverandører inntatt som en del av kontraktsvilkårene, med en plikt for leverandøren til å videreføre tilsvarende krav i sine kontrakter med egne leverandører.
4. Arbeidet med kartlegging og risikovurdering
Egen virksomhet
I Peab står den enkelte medarbeiders trivsel og helse i sentrum. Arbeidstakerrettigheter, helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen samt likebehandling og mangfold er prioriterte fokusområder. Dette reflekteres gjennom Peabs kjerneverdier, de etiske retningslinjer og øvrige policyer og handlingsplaner.
Det forventes at alle ansatte gjennomfører obligatorisk opplæring/kurs knyttet til Peabs etiske retningslinjer, mangfold og likestilling. I Peab skal ansatte også gjennomføre en rekke andre obligatoriske e-læringskurs, eksempelvis Fareblind og Farlige mønstre (grunnleggende sikkerhetsopplæring), andre kurs knyttet til sikkerhet på arbeidsplassen og spesifikke arbeidsoperasjoner.
Peab gjennomfører også medarbeiderundersøkelser 2 ganger pr. år (Handslaget), samt årlig arbeidsmiljøundersøkelse. Disse undersøkelsene en mulighet for de ansatte til anonymt å gi tilbakemelding på hvordan de opplever sin arbeidssituasjon/arbeidshverdag. Resultatet av undersøkelsene er et viktig styringsverktøy for Peab og danner grunnlaget for videre handlingsplaner for oppfølging og forbedringer.
Peab vurderer fremdeles risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet som lav.
Leverandører og forretningsforbindelser
Arbeidet med kartlegging av leverandørkjeder og aktsomhetsvurderinger er en pågående prosess i rapporteringsperioden. Kartlegging av verdikjeder knyttet til vår kjernevirksomhet er fortsatt en prioritet, da fortrinnsvis med fokus på prosjektrelaterte innkjøp.
Vi anvender tilgjengelig informasjon fra bransjeforeninger og andre aktører som grunnlag for vårt interne arbeid. Vi støtter oss for øvrig på kartleggingsarbeidet som skjer på bransjenivå.
Da Peabs øvrige virksomheter i Norge (fortrinnsvis innen forretningsområdet Bygg) er vår største leverandør, vil vi langt på vei støtte oss på de aktsomhetsvurderinger som utføres i Peab for øvrig. Vi mottar løpende informasjon om det arbeidet som utføres av Bygg i Norge, og viser til oppdatert redegjørelse for aktsomhetsvurderinger for forretningsområdet Bygg, som er tilgjengelig her: https://peab.no/barekraft/apenhetsloven/ .
I den bedriftsinterne kartleggingen har vi tidligere foretatt et utvalg av våre øvrige leverandører/forretningsforbindelser og gjort en vurdering av disse, basert på en rekke kriterier, herunder geografi/land (hvor leverandøren har sin virksomhet), produksjonsprosess, vare-/tjenestekategori (type varer/tjenester som leveres) samt leverandørens seriøsitetsprofil (hvorvidt denne (1) er omfattet av Åpenhetsloven (2) har egne forretningsetiske retningslinjer. For 2023 ble det satt en beløpsgrense på TNOK 100, hvor alle leverandører (totalt 87stk) med leveranser som overskred TNOK 100 ble analysert med samme metodikk som har blitt benyttet av Bygg, Industri og Anlegg. Gjennom utførte aktsomhetsvurderinger i 2023 fikk vi ikke indikasjoner på at det foreslå faktiske eller vesentlig risiko for negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos utvalgte leverandører i første ledd.
Målsetningen for 2024 var å vurdere/følge opp vare/produkt-/tjenestetyper, som angitt nedenfor:
- Modellbygging til bruk i salgsprosess
- Digital 3d modellering og illustrasjoner
Vi har i 2024 benyttet oss av plattformen CEMAsys, Supply Chain Control, som et verktøy for å innhente og administrere informasjon om leverandører. Det ble sendt ut spørreundersøkelser via denne plattformen til 26 leverandører (1. ledd) som utfører tjenester og/eller leverer varer/produkter til Peab Eiendomsutvikling (inkl. datterselskaper). Svarprosenten var 8%.
Basert på gjennomgang/vurderinger av informasjon fra utvalgte leverandører av modellbygging/digital modellering og illustrasjoner (1. ledd) er følgende observasjoner gjort:
Hovedkriteriet for hvilke selskaper som skulle motta spørreundersøkelse, var omsetning. Det ble bestemt at de 1000 selskapene med høyest omsetning (til Peab) skulle motta undersøkelse, og at videre dypdykk i henhold til ovenstående matrise skulle skje basert på tilbakemeldingene fra spørreundersøkelsen. Av denne grunn var det ingen selskap innenfor ovenstående bransjer som mottok spørreundersøkelsen og dette kunne dermed ikke brukes som utgangspunkt for videre undersøkelser.
Det er gjort “manuelle” undersøkelser av enkelte selskaper, da vi ikke hadde spørreundersøkelser som grunnlag. Det er ikke gjort nevneverdige funn her som tilsier at det er behov for videre oppfølging. Når det er sagt, så er undersøkelsene foreløpig holdt på et forholdsvis overordnet nivå, og det er behov for ytterligere dypdykk for å få et bedre bilde av blant annet leverandørkjede. Ingen av selskapene vi har sett nærmere på, faller inn under kravene i åpenhetsloven knyttet til omsetning og antall ansatte, hvilket gjør at deres dokumentasjonskrav er begrenset, mht. Hva som publiseres av offentlig informasjon. Dette gjør undersøkelsene ytterligere komplisert.
Generelt så er risikoen i ovenstående bransjer knyttet til følgende:
1. Arbeidsforhold og menneskerettigheter
Risiko for bruk av underleverandører/frilansere fra lavkostland, f.eks. sør-Asia og øst-Europa.
Mulige utfordringer:
- Dårlige arbeidsvilkår
- Mangel på fagforeningsfrihet
2. Manglende transparens i leverandørkjeden
Disse tjenestene involverer ofte flere ledd og underleverandører, noe som gjør det vanskelig å få oversikt over hele kjeden.
Mulige utfordringer:
- Vanskelig å gjennomføre aktsomhetsvurderinger
- Lite dokumentasjon på arbeidsforhold og etiske retningslinjer
- Uklare ansvarsforhold
3. Bruk av piratkopiert eller uetisk programvare
Risiko for bruk av ulisensiert programvare
Mulige utfordringer:
- Brudd på immaterielle rettigheter
- Risiko for at programvareutviklingen har skjedd under dårlige arbeidsforhold
4. Miljøpåvirkning og bærekraft
Selv om mye foregår digitalt, kan det være miljøpåvirkning knyttet til energiforbruk til f.eks. servere og renderfarmer, samt maskinvareproduksjon.
- Bruk av maskinvare som er produsert under dårlige forhold f.eks. bruk av konfliktmineraler.
- Høyt energiforbruk uten grønn strøm
5. Manglende etiske retningslinjer hos små aktører
Mange leverandører innen disse segmentene er små selskaper uten formelle rutiner for etisk forretningspraksis.
Mulige utfordringer:
- Ingen policy for menneskerettigheter
- Ingen rutiner for varsling eller håndtering av brudd
I tillegg til å følge de aktsomhetsvurderinger som utføres i Peab generelt, vil vi utføre videre kartlegging og risikovurdering rettet mot utvalgte leverandørkjeder og forretningsforbindelser, da med utgangspunkt i de prioriteringer/målsetninger som er angitt nedenfor.
5. Opplysninger om tiltak og målsetninger
Basert på de aktsomhetsvurderinger som er utført (leverandører i første ledd), har vi besluttet å fortsette vurderingene av følgende bransjer:
- Modellbygging til bruk i salgsprosess
- Digital 3d modellering og illustrasjoner
På bakgrunn av erfaringene våre fra 2024, ser vi at det også bør gjøres stikkprøver innenfor øvrige tjenesteytende segmenter, som faller inn under IT bransjen.
Vi vil fortsette å følge NHO Byggenæringens seminarer om arbeidet med kartlegging av verdikjeder på bransjenivå som grunnlag for videre kartlegging og prioritering av vårt bedriftsinterne arbeid med aktsomhetsvurderinger i våre verdikjeder.
***
Denne redegjørelsen signeres av virksomhetene i Peab e-sign.
Følgende signerer for virksomhetene:
Nordens samfunnsbygger
Peab er Nordens samfunnsbygger med 14 000 ansatte og en omsetning på 57 milliarder svenske kroner. Med lokal tilstedeværelse og fokus på egne ressurser utvikler, anlegger og bygger vi hverdagen der livet leves. Les mer på peab.no